ablak felepitese

Bemutatjuk, hogyan épülnek fel a mai, modern ablakok és ajtók.

Nyílászárók alkotóelemei
Három nagy csoportba sorolhatjuk a nyílászáró szerkezetek elemeit:

Profilok (tok, szárny, osztások)
Üvegek, betételemek
Vasalatok

Profilok

Hőhídmentes profilok

  • A fa anyagú nyílászárók - anyagukból kifolyólag - hőhídmentesek.
  • A műanyag profiloknál különböző számú légkamrák kialakításával biztosítják a hőhídmentességet.
  • Az alumínium és acél félprofilok közé műanyag (poliamid vagy polithermid) anyagú betét kerül, ami megszakítja a hővezetést.
  • A kombinált anyagú profiloknál az anyagok megfelelő elhelyezésével biztosítják a hőhídmentességet.

Hőhídas profilok

A hőszigetelési igény nélküli profilokat nevezzük hőhídasnak. A fémek jó hővezetési tulajdonságai miatt, ez a megkülönböztetés csak a fém anyagú profilok között szokott előfordulni.

Tok-, és szárnyprofilok, osztóbordák

Megfelelő légzárás: tömítések

A tokba illesztett nagyméretű lengőtömítést a szárnyprofil belső oldalán végigfutó ütközőtömítés egészíti ki. Ez az elrendezés azért igazán hatékony, mert a tulajdonképpeni tömítési sík előtt csillapító zóna alakul ki az ablakkeretben. A viharos szélrohamok itt lecsendesednek és a tömítésekre csak könnyű, egyenletes nyomást fejtenek ki. Hogy a tömítések mindig biztosan feküdjenek a profil felületére, arról terpesztett V alakú végkialakításuk gondoskodik. A gumitömítések ilyen elrendezésének további előnye, hogy azok az ablak belsejében, tehát az UV-sugárzástól, a melegtől, hidegtől és a nedvességtől védve helyezkednek el. Ez a tömítési rendszer jelentős mértékben hozzájárul az ablakok kiváló vizsgálati eredményeihez.

Lengőtömítés

A lengőtömítést közvetlenül a tokprofil hőhídmegszakítójába rögzítik úgy, hogy előtte nagy külső kamra alakuljon ki. Ez a jó víz-és légzárás egyik biztosítéka. A belső oldalon kiegészítésül ütközőtömítést építenek be.

Keskeny megjelenésű osztások: álosztóbordák

A jó minőségű hőszigetelő üvegek alkalmazása mellett is több lehetőség van kazettás jellegű ablakok készítésére.

A keskeny díszosztóbordák elhelyezhetők:

  • kétoldalról a hőszigetelő üvegre ragasztva,
  • az üvegtáblák között,
  • üvegen kívül és belül egyaránt.

Üvegek

Két nagy csoportra oszthatjuk az üvegeket:

  • egyrétegű üvegek,
  • hőszigetelő üvegek.

A korábban általánosan elterjedt normál hőszigetelő üvegezést egyre inkább felváltják a különleges hővédő üvegek.

Azoknál a hővédő üvegeknél, amelyek 1,9 és 1,6 közötti k-értéket érnek el, az üvegtáblák belső oldalára átlátszó fémbevonatot gőzölnek fel. Amennyiben a fémbevonat mellett az üveget gáztöltéssel is ellátják, úgy a k-értéke 1,2-ig csökkenthető.

A hanggátló üvegek rendszerint több rétegből épülnek fel, és nehézgáz töltést kapnak.

  • hajszálvékony nemesfém bevonat kívül-belül
  • távtartó gáztöltés
  • butiltömítés páraelszívó anyag

Hőszigetelő üvegezés normál vagy különleges hőátbocsátási értékkel, valamint hanggátló vagy biztonsági üveggel egyaránt elképzelhetők. A speciálisan e célra kifejlesztett profilokba a nehéz, golyóálló üvegek is befoghatók.

Üvegtartó lécek

Az üvegtartó lécek elsődleges feladata az üvegtáblák biztosítása, ugyanakkor nagy az esztétikai értékük is. Új építkezésekhez és felújításokhoz egyaránt választhatunk az adott háznak megfelelő stílusú lécekből. A tokprofilok, a szárnyprofilok és az üvegtartó lécek adják az ablak optikáját. Az ablaktábla nagysága, az ablakosztó lécek vastagsága és az ablakosztási technika döntően meghatározza az ablak kialakítását és ezzel a teljes házhomlokzat hatását.

Keskeny tömítések

Az EPDM anyagú üvegezőgumi csak minimális szélességben látható, így elkerülhetők a "fekete gyászkeretek".

A vasalat

Van a nyílászáróknak egy fontos része, melyről alig veszünk tudomást, mert a profilba rejtve működik: a vasalat. A modern nyílászárókban olyan zárrudas vasaletrendszer található, ami a rendszer jellegzetességeit maximálisan figyelembe veszi. A zárrudas vasalatok a profilok többfunkciós hornyában mozognak. A profil folyamatosan vezeti a zárrudat, így az biztosan csúszik, és nem igényel karbantartást. A szárnyra jutó terheket a vasalat nagy felületén elosztva adja át.

A kilincsek felépítése optimális erőátvitelt biztosít. Könnyen kezelhető, mégis nagy erővel zárja az ablakot. Kézhez álló méretben, formatervezett megjelenéssel, többféle színben és anyagból, akár kulccsal zárható kivitelben is kapható. A kilincs helye tetszőleges lehet. A vasalat elemei csak a lehető legkevesebb helyen igényelnek csavaros rögzítést, mert a többfunkciós horonyba tolva pontosan leszoríthatók.